Prestige Award 2010

A legnagyobb presztízsű magyar borászat díja

 

 

A Prestige Reserve Club által alapított díj átadására 2010.12.17. –én került sor a Kárpátia Étteremben. A díj odaítélésében résztvevő bormédia, borszakértők, borszakírók, gasztronómiai szakértők, nemzetközi borakadémikusok egyesítése példaértékű abban a tekintetben, hogy érdemes egy jó cél érdekében, közösen elfogadott szempontok alapján összefogni.

 

A kétfordulós szavazás eredményeképpen a legnagyobb presztízsű magyar borászat 2010-ben a Szepsy Borászat. Az oklevelet és a díjakat Ifj. Szepsy István vette át.

 

Doszpod László a Prestige Reserve Club elnöke, méltatásában azt hangsúlyozta, hogy a díjazott esetében a borász, az ültetvények, a borászat és a borok párhuzamos és konzisztens fejlődése egyedülálló módon valósult meg az elmúlt 20 évben.

A Szepsy Borászat egyike azon keveseknek, akik csak prémium és csúcs borokat bocsátanak ki. Boraikban egyszerre vannak jelen a fajta és terroir jegyek, a komplexitás, a koncentráció és mindez harmóniában.

 

Rohály Gábor abban látja a Szepsy Borászat titkát, hogy olyannyira biztos a dolgában, hogy hibáit sem fél bevallani. Sokszor hasznát sem keresve adja át tapasztalatát, tudását, hitét. A kiválóságban szerepet játszik Szepsy István munkaszeretete, elhivatottsága és makacssága is. Ő az egyetlen magyar borász, akinek külföldön is van presztízse.

 

Kozma Kálmán a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, kiemelte, hogy a Szepsy Borászat minden kategóriában kiemelkedő csúcsborokat alkotott (száraz furmintok, hárslevelű, késői szüret - cuvée, édes szamodorni, 6 puttonyos aszú). Munkájában a szerénységhez és alázathoz a fejlődés és a tökéletesség állandó keresése társult, nagy hangsúlyt helyezve a márkaépítésre is.

 

Doszpod László külön köszönetet mondott a Prestige Award támogatóinak (Láng Róbert – Nemere II., Besenyei Péter - műrepülő világbajnok, Vértes Gábor – Pauker Nyomda, Sarlós Tibor – Royal Balaton Golf & Yacht Club, Hesz Tamás – Mercedes Benz Magyarország, Víg Bence – Progast, Freed Péter – Budapest Week Publishing, dr. Niklai Ákos – Kárpátia Étterem, Séllei Anett - Premium Life), akik a díjazott részére tett felajánlásaikkal elősegítik  a kiemelkedő és példaértékű borászati és emberi teljesítmények bemutatását.

 

A díjátadó legmeghatóbb pillanata volt, amikor az oklevél átadását követő laudációk után, az éppen otthonában lábadozó Szepsy Istvánt sikerült képpel és egy kicsit elszoruló hanggal a vetítő vásznon online megjeleníteni, akivel így Magyarország második legemlékezetesebb pizsamás (köntösös) bejelentkezését élhettük át, bizonyítandó, hogy a valódi presztízs a dolgok lényegéből és nem a külsőségekből fakad.

 

 

A Prestige Award zsűri tagjai:


Bányai Gábor - Borigo,

Bozzai Zsófia – Bor és Piac,

Csizmadia András - gasztrofilozófus,

Doszpod László – Prestige Reserve Club,

Fabók Mihály - Gundel,

Freund Tamás – akadémikus agykutató,

Gazda Albert –Albert Gazda,

Harmath Csaba – Arena Catering,

Herczeg Ágnes –nemzetközi borakadémikus,

Jakabffy László – gasztronomiai szakértő,

Kapuvári Gábor – MTV,

Kovács András István – Tonella,

Kozma Kálmán- Magyar Sommelier Szövetség,

Mészáros Gabriella – nemzetközi borakadémikus,

Németh Ágnes – Decanter Magazin,

Niszkács Miklós – Vendéglátás Magazin,

Pálffy István,

Pallagi Ferenc - Bors,

Pánczél Andrea – Borkultusz,

Rohály Gábor –nemzetközi borakadémikus,

Ruck Levente - Boragora,

Tompa Imre - Borravaló, Vágó István,

Vörös Attila – Metropol,