• Szepsy István
    Szepsy István


Prestige Award 2013...amikor a vándordíj visszatérA Prestige Award, a legnagyobb presztízsű magyar borászat díja, mint vándordíj 2013-ban visszatért Tokajra a Szepsy Pincészethez. A média és szakértői zsűri 2013-ban úgy ítélte meg, hogy a díjat ismét a 2010-es díjazott kapja.
Ha alaposan szemügyre vesszük a díj odaítélésének szempontrendszerét és azt a feltételt, hogy 2 év kihagyással a díjazott újból választható, akkor nem csodálkozhatunk ezen a döntésen. Különösen azért nem, mert Szepsy Istvánt ebben az évben fogadta tagjai közé a „Les Seigneurs du Vin” társasága, amelyet a világ kiemelkedő pincészetei fémjeleznek, úgy mint Alain Vauthier (Château Ausone), Aubert de Villaine (Domaine de la Romanée-Conti), Angelo Gaja (Gaja), Egon Müller (Weingut Egon Müller), Pablo Alvarez (Vega Sicilia), amely a Villa D’Este és a Lalique közös díjával is párosul.

Rohály Gábor, Kozma Kálmán és Doszpod László 2010-es díjátadókor elhangzó lauditációjának minden eleme továbbra is érvényben van a pincészetet illetően. A fejlődés lehetőségének állandó keresése az, amely 2013-ban talán még nagyobb hangsúlyt kapott. Ez vonatkozik mind a dűlők és a fajták pozícionálására, mind pedig a vinifikáció egyes elemeinek finomítására, változtatására.
Kiemelendő a Szepsy borászat szerepvállalása a Mádi Kör fejlődésében és a „mádi bor”, mint önálló brand megalapozásában. Különösen örvendetes, hogy mind a száraz tokaji, mind pedig az édes Szamorodni és az Aszúk tekintetében sorra fedezi fel a külföldi szaksajtó is a pincészetet és értékeli az egyes borokat bőven a 90 pont feletti mezőnyben a csúcsborok között.

A Prestige Award-ot megszemélyesítő Bacchus szobor átadására 2013.12.11-én 15.00-kor kerül sor, a Kárpátia étteremben. Az ünnepségen a meghívott vendégeken kívül részt vesznek a korábbi díjazottak, St. Andrea és Takler Pincészetek képviselői, valamint a lauditációt tartó Jásdi István a Pannon Bormíves Céh elnöke.

Doszpod László