A minőség presztízse

 

 

A Prestige Reserve Club, a Prestige Reserve Borvédjegyhez csatlakozó médiapartnerek, szervezetek és támogatók részvételével immár harmadik alkalommal,  2009.11.27.-én osztotta ki a prémium kategóriás magyar boroknak járó díjat a Gundel Étterem, Erzsébet termében.

 

A zsűri,

 Kozma Kálmán - Magyar Sommelier Szövetség, Elnök,

 Fabók Mihály - háromszoros Magyar Sommelier bajnok, Gundel Étterem,

 Niszkács Miklós - Vendéglátás Magazin, Főszerkesztő,

 Robotka Gábor - Tonella Magazin, Sommelier,

 Schützenhoffer Gergely - Vinoport, Borszakértő,

 Kovács András István - Tonella Magazin, Főszerkesztő, és

 Doszpod László – a Prestige Reserve Club Elnöke,

68 bornak ítélte oda az EU 25 országában bejegyzett Prestige Reserve Védjegy viselésének jogát.

 

A Prestige Reserve kizárólag a minőség presztízséről szól. 

A projekt célja, hogy támogassa a prémium szegmens kiemelkedő borainak érvényesülését a hazai és külföldi piacokon, valamint a minőségtudatosság fejlődését mind a termelői, mind pedig a fogyasztói körben, kihasználva a közösségi marketing által nyújtott lehetőségeket.

 

A megmérettetésre, örömünkre nagyon sok jó bort neveztek be, Villány, Szekszárd, Tokaj, Badacsony, Észak és Dél- Balaton, Eger, Ászár-Neszmély, Somló neves borászai.

 

Örvendetes, hogy két Kadarka (St.Andrea, Eszterbauer) is bekerült a nagy borok társaságába és első alkalommal két biobor (Dobosi )is jól teljesített.

Nem hiányoztak a nagy bordói fajtákból összeállított cuvéek és fajborok sem (Bock, Takler, Maul, Eszterbauer, Gere Tamás, Günzer Tamás, Kovács Nimród, Vylyan).

Jól szerepeltek a bikavérek (Eszterbauer, St. Andrea, Bolyki), a furmintok (Szepsy, Béres, Patrícius) és a 6 puttonyos aszúk (Tokajicum, Béres) is.

Először nyerte az elimerést egy ezerjó (Maurus), egy vulcanus (Szatmári) egy csopaki vörösbor (Jásdi) és egy vadonatúj borászat (IKON-Evangelista) bora.

Több chardonnay és olaszrizling is sikerrel vette az akadályt (Kovács Nimród, Jásdi, Hilltop).

A késői szüretelésű borok szintén jó eredményt értek el (Andrássy, Tokajicum, Borbély). 

Nem csak a borokat tesztelte a zsűri, hanem egy praktikusabb szemléletű új borértékelési módszert is, a DOS 99-et (Developed Organoleptic System), amely a korábbi „akadémikus-matematikus” szemlélet helyett ötvözi a szakértői borbírálat és a fogyasztói megközelítés szempontjait, egységes skálán értékelve a borok komplexitását-teljességét, koncentrációját-szerkezetét valamint az egyensúlyát-harmóniáját.

Érdemes keresni, figyelni a Bacchus-t ábrázoló arany védjegyet a borcímkék jobb felső sarka környékén, mert sok valódi, nagy egyéniség található a díjazott borok között.

 

A kiválasztottak legjobbjai számára meghirdetett Magyar TriumVinatus Kupa nyertesei - 3 kategóriában, a 3-3 legjobb magyar bor - 2009.12.04.-én,  a Prestige Reserve Club, Lánchíd Palotában tartandó Díjkiosztó Gálavacsoráján válnak ismertté.

 

 

                     Doszpod László

                  Prestige Reserve Club